Ünlü ekonomist açıkladı: ‘Faiz neden inmeliydi?’

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu’nun dünkü toplantısında, politika faiz oranı %46 seviyesinde sabit tutulurken gecelik borçlanma faiz oranı da %44,5’te sabit kaldı. Bu karar, ekonomi çevrelerinde farklı görüşlere neden oldu. Ekonomist İris Cibre, sosyal medyada faiz indirilmemesine eleştirilerde bulundu.

FAİZ POLİTİKASI VE ENFLASYON

Cibre, mevcut faiz politikasının enflasyonu artırdığını belirterek, “Yüksek faiz oranlarıyla para arzı artıyor, ancak kredi kullanımı düşüyor. M3 yüzde 43 arttı, M2 ise yüzde 38. Aradaki 5 puandaki fark tamamen faiz getirisinden kaynaklanıyor. Bu durum tarihimizde bir ilk” şeklinde ifade etti.

Ekonomist Cibre, “Gerçeği inkar etseniz de, veriler yüksek reel faize işaret ediyor ve bu da enflasyonu artırıyor” dedi.

DÖVİZ KURU İLE İLGİLİ ELEŞTİRİLER

Cibre, döviz kuru politikasına da değinerek, geçen hafta döviz kuru artışını gözlemlediğini ve bu durumun birkaç gün sürdüğünü belirtti. “Döviz kuru son 30 günde yüzde 2 arttı. Ancak carry getirisi hala yüzde 1,5. Yani, yerli ve yabancı yatırımcılara net kazanç sağlarken, döviz kuru da artıyor” dedi.

ŞİRKETLERİN DURUMU KAYGI VERİCİ

Ekonomist Cibre, Merkez Bankası’nın net döviz pozisyonunun yaklaşık 25 milyar dolar olduğunu ve son bir yılda şirketlerde 85 milyar dolarlık döviz açığı pozisyonu oluştuğunu açıkladı.

Cibre, faiz oranlarının bu seviyelerde kalması durumunda şirketlerin daha fazla işten çıkarma, konkordato ve iflas haberi alabileceğini öngördü.

‘FAİZ İNDİRİLSEYDİ…’

Uzman, faiz indirilmesi durumunda reel sektörde faaliyetlerin artabileceğini, işten çıkarmaların ve konkordato başvurularının ertelenebileceğini savundu. “Faiz indirseydiniz, carry getirisini azaltır, döviz kurlarını stabil hale getirir ve enflasyonu kontrol altına alırdınız” diye ekledi.

Cibre, ekonomi yönetiminin başlangıçta yavaş faiz artışı, belirsiz kur politikası ve yetersiz mali tasarruf politikaları uyguladığını ancak yapısal reformların gerçekleştirilmesi durumunda bu hataların önemsiz hale geleceğini belirtti.

TLRef faiz oranının bugün %47 olduğunu vurgulayan ekonomist Cibre, bunun sebebini Merkez Bankası’nın dolar satışlarına bağladı.

Related Posts

İstanbul’da kira uçtu dünya birinciliği geldi

Almanya’nın önde gelen bankalarından Deutsche Bank, dünya genelinde 69 kentteki çeşitli mal ve hizmet fiyatlarını karşılaştıran bir rapor yayımladı. Türkiye’den İstanbul’un da dahil olduğu araştırmada, çeşitli kalemlerde dünyanın en pahalı ve en ucuz …

25 milyar dolarlık dev projeye ortak aranıyor: Ruslar Akkuyu’yu satılığa çıkardı

Rusya’nın devlete bağlı nükleer enerji şirketi Rosatom, Türkiye’de inşa ettiği 25 milyar dolarlık Akkuyu Nükleer Santrali’ndeki yüzde 49’luk hissesini satmak üzere Türk ve yabancı yatırımcılarla görüşmelere başladı. Bloomberg’e konuşan Rosatom …

Dolar resmen çakıldı, Euro yükselişe geçti!

ABD Başkanı Donald Trump’ın “Bir Büyük Güzel Yasa Tasarısı” olarak adlandırdığı vergi ve harcamalara düzenleme getirecek yasa tasarısının mali endişeleri artırması ve erteleme süresi 9 Temmuz’da dolacak tarifelere ilişkin beklentiler doların sert …

Euro rekor kırdı: Bir seviye daha geride kaldı

Geçen haftayı rekor seviyelerde kapatan Euro’dan bir rekor daha geldi. Uzun süre 46 lira seviyesinde konumlanan Euro 47 TL seviyesinin üzerine yerleşti.

Birçok kişi panikle telefonunu kontrol ediyor… SIM takası saldırısı nedir?

Cep telefonunuz sadece sosyal medya ya da mesajlaşma aracı değil, artık cebinizdeki banka şubesi. Peki ya biri, numaranızı çalıp hesabınızı boşaltırsa? Son dönemde artan SIM kart dolandırıcılığı, sessizce ilerliyor ama sonuçları yıkıcı.

Altının çok sert düşeceği tarihi açıkladı. Dünyaca ünlü banka açıkladı. Herkes kuyumcuya koşacak

ABD merkezli yatırım bankası Citi, altın piyasasıyla ilgili dikkat çekici bir rapor yayımladı. İsrail-İran savaşının sona ermesiyle altın fiyatlarında yatay bir seyir öngören banka, 2026 için çarpıcı bir düşüş tahmini yaptı. Gram altın, savaş …