Sinsice ilerliyor: Bacak ve kollardaki bu değişikliklere dikkat!

Lenfödem Nedir?

Halk arasında ‘fil hastalığı’ olarak bilinen lenfödemin tanımını yapan Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, lenf sisteminde oluşan problemlerin dokularda şişliklere neden olduğunu belirtti. Bu durum zamanla ciltte sertlik ve ileri dereceli şişliğin olduğu lenfödeme yol açmaktadır.

Lenf Kanallarının Tıkanması

Lenfatik dolaşım sisteminin önemini vurgulayan Doç. Dr. Deniz Çevirme, özellikle kollar ve bacaklarda lenf kanallarının cilt seviyesinde tıkanabildiğini söyledi. Lenfödem oluşumuna neden olan başlıca faktörler doğuştan gelen anatomik bozukluklar ve çeşitli dış etkenler olarak sıralandı.

Lenfödem hastalığının ilerleyen evrelerinde ciltte kalınlaşma, sertleşme ve portakal kabuğu görünümü oluşabileceğini belirten Doç. Dr. Deniz Çevirme, tedaviye erken başlanması durumunda olumlu sonuçlar alınabileceğini ifade etti. Hastalığın ilerlemesi durumunda ise cerrahi müdahalelerin gerekebileceğine değinildi.

Tedavi ve Bakım

Lenfödem tedavisinde ana hedefin iltihabı azaltmak olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Deniz Çevirme, erken teşhisin önemini vurguladı. Tedavide cilt bakımı, drenaj terapileri, ödem azaltıcı kıyafetler ve çoraplar gibi yöntemlerin yanı sıra cerrahi prosedürler de kullanılabileceğini söyledi.

Lenfödem hastalığının her evrede uygun bir cerrahi prosedürle tedavi edilebileceğini belirten Doç. Dr. Deniz Çevirme, hastaların günlük hayatlarına dönebileceklerini ifade etti. Hastalığın önemli bir sağlık sorunu olduğunu ve erken teşhisin ve tedavinin önemine dikkat çekti.

Kaynak

Related Posts

Uzmanı uyardı: Yoğun ve uzun süren adet kanamaları rahim poliplerinin habercisi olabilir!

Uzmanı uyardı: Yoğun ve uzun süren adet kanamaları rahim poliplerinin habercisi olabilir!

‘4 hekimden 3’ü gelirinden memnun değil’

Ankara Tabip Odası Hekim Profil Araştırması’nın ön değerlendirme toplantısı yapıldı. Raporun ön değerlendirme sonucuna göre her dört hekimden sadece biri gelirinden memnun.

Anoreksiya nasıl bir hastalık, anoreksiya hastalığının tedavisi yok mu?

Anoreksiya nevroza ile mücadele eden Nihal Candan, 23 kiloya kadar düşen bedeniyle verdiği yaşam savaşını kaybetti. 30 yaşındaki Candan, hayatını kaybetti.

Türkiye’de her 5 çocuktan 1’i fazla kilolu

Ankara’da lise öğrencisi Mahmut Baloğlu (17) Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Obezite Merkezi’nde 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü.

Dört yıl sonra oksijen cihazı olmadan ilk nefes

Akciğer sertleşmesi nedeniyle yaklaşık 4 yıl boyunca günün 24 saati oksijen cihazına bağlı yaşayan 41 yaşındaki Şehnaz Kanat, geçirdiği akciğer nakli operasyonuyla sağlığına kavuştu. Kanat, “Son bir ay ise ameliyat olacağım güne kadar cihaza bağlıydım. Mayıs ayında müthiş bir haber geldi. 12,5 saat süren bir ameliyat sürecinden sonra rahat nefes almaya başladım” dedi.

Alzheimer riskini artıran yeni genetik varyant tespit edildi

Avustralya’da yapılan çarpıcı araştırma, yaşlı erkekleri daha fazla etkileyen genetik bir varyantın Alzheimer riskini ciddi oranda yükselttiğini ortaya koydu.