Prof. Dr. Hamit Hancı, et ve süt ürünlerindeki ölümcül bakterilere karşı uyardı

Prof. Dr. Hamit Hancı: Et ve Süt Ürünlerindeki Ölümcül Bakterilere Dikkat!

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hamit Hancı, gıdalardaki ölümcül bakteriler konusunda uyarılarda bulundu.

Prof. Dr. Hancı, Listeria monocytogenes bakterisinin, buzdolabında üreyebilen en önemli mikroplardan biri olduğunu vurgulayarak, “Tavuk, et ve süt gibi gıdaları iyi pişirirsek, sütümüzü de 70 derecenin üzerinde pişirdiğimiz zaman bakteriler genellikle ölüyor. Risk alanları, özellikle çiğ olan sosis, salam, füme balık ve tavuk gibi gıda ürünleridir” dedi.

Prof. Dr. Hancı, Listeria monocytogenes ve yersinya bakterilerinin çok önemli mikroplar olduğuna dikkat çekerken, bu bakterilerin enfeksiyonlara yol açabileceğini belirtti. Listeria hastalığının Listeria monocytogenes adlı bir bakterinin sebep olduğunu ifade eden Prof. Dr. Hancı, bu bakterinin özellikle hamilelerde ciddi sonuçlara neden olabileceğini söyledi.

Özellikle hamileler, yaşlılar, bağışıklık sistemi zayıflamış kişiler ve yeni doğanlar gibi risk grubundaki bireylerde enfeksiyonun kan yoluyla yayılabileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Hancı, “Menenjit ve beyin iltihabı gibi durumlar meydana gelebilir. Bu nedenle gıdaları iyi ısıtıp pişirmek önemlidir. Çiğ sosis, salam, füme balık ve tavuk gibi ürünlerin mutlaka pişirilmesi gerekmektedir” dedi.

Hamilelerde özellikle riskin yüksek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Hancı, “Hamilelikte listeria hastalığı, ölü doğum, düşük gibi sonuçlara neden olabilir. Bu nedenle kesimhanelerde, üretim yerlerinde ve ev mutfaklarında pişmiş ve pişmemiş etleri bir araya getirmememiz önemlidir” şeklinde uyarılarda bulundu.

Yumurta ve tavuk üretimindeki düşüşe de değinen Prof. Dr. Nevzat Artık, “Listeria monocytogenes’in artması sebebiyle tavuk eti ve yumurta üretiminde azalmalar yaşandı. Tüketicilerin bu konuda daha dikkatli olmaları gerekmektedir” açıklamasında bulundu.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / MEHMET PAMUK – Sağlık

Related Posts

Doğada kendiliğinden yetişiyor, hasat eden kilosunu 5 bin liraya satıyor: Ağrı kesiciden daha etkili

Yüksek dağ eteklerinde kendiliğinden yetişen ve toplanması oldukça zahmetli olan zuzubak otu, son yıllarda artan talep nedeniyle kilogramı 5 bin liraya kadar ulaşan fiyatıyla dikkat çekiyor. Hem baharat olarak sofralarda kullanılan hem de sağlık açısından faydalarıyla öne çıkan bitki, bölgedeki köylüler için önemli bir gelir kaynağına dönüştü.

“Sağlıklı” sanıyordu, hastanelik oldu: Günde sekiz litre su zehirlenmeye yol açtı!

“Sağlıklı” sanıyordu, hastanelik oldu: Günde sekiz litre su zehirlenmeye yol açtı!

Haşlanmış patatesi her gün yiyin: O sorundan eser kalmıyor

40 yıllık çalışmada ortaya çıktı. Haşlanmış patates, bu hastalığın riskini azaltabilir…

Burun karıştırmanın korkulan hastalıkla bağlantısı çıktı

Yaşımız kaç olursa olsun hemen hemen herkes burnunu karıştırır…Fakat bu masum gibi görünen alışkanlığın ardından korkulan hastalık olduğu ortaya çıktı. Avustralya’da yapılan bir araştırmada, fareler üzerinde denen bir deneyden şaşırtıcı sonuçlar çıktı.

Beyninizi arındırmanın yolu: Glimfatik sistemi güçlendirecek 5 öneri

Beynin kendini toksik maddelerden arındırdığı sürecin keşfi, öğrenme, hafıza ve nörolojik hastalıklarla ilgili yeni bir pencere açtı. Nöroloji Uzmanı Doç. Dr. Hasan Armağan Uysal, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklarla glimfatik sistemin arasında güçlü bir bağ olabileceğini vurgulayarak, “Glimfatik sistemin güçlü olması için uyku hijyeni ve sağlıklı yaşam hayati önem taşıyor” dedi.

Her maden suyu aynı değil, içmeden önce etiketine bakın!

Görünüşte sıradan bir içecek… Oysa içindeki minerallerle vücudu baştan aşağı etkiliyor! Uzmanlar uyarıyor: “Her maden suyu aynı değil, içmeden önce etiketine bakın!”