Güneş gözlüğü seçimine dikkat! Sahtesi katarak ve sarı noktaya sebep oluyor

Göz Sağlığı ve Güneş Gözlükleri

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte UV ışınları daha dik bir açıyla gelmeye başlıyor ve göz sağlığını tehdit ediyor. Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Haluk Talu, bu dönemde oluşabilecek rahatsızlıklara dikkat çekiyor. UV ışınları gözle görülemeyen ve hissedilemeyen zararlı ışınlardır. Özellikle açık göz rengine sahip kişiler, çocuklar ve yaşlılar bu dönemde daha dikkatli olmalıdır.

Yapılan araştırmalara göre, uzun süre UV ışınlarına maruz kalan bireylerde katarakt riski %60 daha fazladır. Bu risk sadece yaşlılar için değil, genç yaşlardaki insanlar için de geçerlidir. Bu nedenle güneş gözlüğü takmak önemlidir. Güneş gözlükleri, katarakt riskini azaltmanın yanı sıra sarı nokta dejenerasyonu, kuşkanadı ve kornea hasarını önler. Aynı zamanda güneşin neden olduğu göz etrafındaki kırışıklıkları da engeller.

Katarakt Belirtileri

Kataraktın en büyük belirtisi görme bozukluğu ve azalmasıdır. Kataraktın mercekteki konumuna bağlı olarak şikayetler farklılık gösterebilir. Hastalar, gölgeleri görme, renkleri soluk algılama, çift görme, bulanık görme gibi belirtiler yaşayabilir. Katarakt, gece veya gündüz görme bozukluğuna da sebep olabilir.

Modern Cerrahi ile Tedavi

Hastanın yaşam tarzı, mesleği, gece görüş ihtiyacı gibi faktörler mercek seçiminde etkilidir. Katarakt tedavisi kişiye özeldir ve cerrahi yöntemler oldukça başarılı sonuçlar vermektedir. Bulanıklaşan doğal mercek, yapay bir mercek ile değiştirilerek net görüş sağlanır. Son yıllarda geliştirilen çok odaklı “Premium mercekler”, hastalara uzak, orta ve yakın mesafede gözlüksüz bir yaşam sunar. Trifokal mercekler ise yakın, uzak ve orta mesafede net görüş sağlayarak günlük hayatta gözlük kullanımını azaltır.

Related Posts

Kesi ve yara izi yok! Tümörleri buharlaştıran mucize tedavi: Ablasyon

Son yıllarda kanser tedavilerinde yaşanan gelişmelerle özellikle girişimsel onkoloji kavramı ön plana çıkmaya başladı. Girişimsel Radyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ahmet Murat Dökdök, tümörleri ısıyla eriterek adeta buharlaştıran ablasyon tekniği hakkında önemli bilgiler verdi.

Depremdeki soru işareti! Afranur’u panik atak mı öldürdü? ‘Gözden kaçmış olabilir’

Muğla’nın Marmaris ilçesi açıklarında 3 Haziran’da meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremde 69 kişi yaralandı. 14 yaşındaki Afranur Günlü’nün ‘panik atak’ nedeniyle yaşamını yitirmesi ise dikkat çeken detaylardan biri oldu. Peki, kişinin geçirdiği panik atak sonucu yaşamını yitirmesi tıbben ne kadar mümkün? Uzmanlara sorduk.

Araştırma: Egzersiz, kanserin tekrarlamasını önlemede ilaçlardan daha etkili olabilir

“Bu sonuçlar birçok ilaca göre çok daha etkili ve yan etkisiz bir alternatif sunduğunu gösteriyor. Egzersiz, kelimenin tam anlamıyla ilaçtan daha iyi”

‘Süper antibiyotik’ için geri sayım başladı: Milyonlarca hayat kurtarabilir

Zatürre ve sepsis tedavisine karşı geliştirilen deneysel ilacın, 10 yılın sonuna kadar onaylanması umuluyor.

Sabah mı duş almalı, akşam mı? Kararı bakteriler veriyor

‘Sabah mı yoksa akşam mı duş almak daha hijyenik?’ tartışması uzun zamandır sürüyor. Kimileri sabah duşunun güne zinde başlamanın anahtarı olduğunu savunurken, kimileri günün yorgunluğunu atmak için gece duşunu tercih ediyor. Ancak klinik mikrobiyoloji uzmanı Primrose Freestone’a göre bu sorunun bilimsel bir cevabı var.

Elin kavrama gücü neye işaret ediyor, nasıl geliştirilebilir?

Elin kavrama gücü, tip 2 diyabetten depresyona kadar bir dizi sağlık konusuyla ilişkilendiriliyor. Peki kendi sıkma gücünüzü nasıl kontrol edebilirsiniz?