Ekonomistler Bakan Şimşek’in ekonomi politikalarını eleştirdi: Bu tabloyu ‘popülizme dayanmadık’ diye savunmak çok ayıp!

Ekonomistlerden Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’e Eleştiri

Ekonomistler, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in uyguladığı ekonomi politikalarını sert bir şekilde eleştirdi. İktisatçılardan Prof. Aziz Konukman’ın, “Enflasyonu artıran kâr marjları ama serveti vergilendiremiyorlar. Bu tabloyu ‘popülizme dayanmadık’ diye savunmak çok ayıp” şeklindeki sözleri gündemde.

Temmuz 2025’te emekli ve ücretliler, artan enflasyon ve düşük zam oranlarıyla ekonomik zorluklarla karşı karşıya kaldı. Asgari ücrete zam yapılmazken, memur ve memur emeklilerine yüzde 15.57, SGK ve Bağ-Kur emeklilerine ise yüzde 16.67 zam yapıldı. Yapılan zamlar, yıllık enflasyonun altında kalırken, kamu işçileri için görüşmeler devam etmekte.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in, “Program başarısını kanıtladı, enflasyon geriledi” açıklamasına tepki gösteren ekonomistler, uygulanan ekonomi politikalarının halkı daha da yoksullaştırdığını savunuyor.

Prof. Aziz Konukman: “Bir tek emekçiye sözleşme dayatılıyor”

İktisatçı Prof. Aziz Konukman, enflasyonun temel nedeninin “talep fazlası” olmadığını, asıl nedenin “kâr odaklı enflasyon” olduğunu belirtti. Konukman, Merkez Bankası’nın Para Politikası Kurulu açıklamalarında yer alan “fiyatlama davranışlarının dezenflasyon üzerinde risk yarattığı” ifadesine dikkat çekti.

Konukman’a göre, özel sektör fiyatları geçmiş enflasyona göre belirliyor, kâr marjı ekliyor ve kamu kurumları da enflasyona katkıda bulunuyor. Ancak sadece emekçilerin gelirlerinin sınırlı tutulduğunu vurguladı. Konukman şu şekilde konuştu:

“Enflasyonu artıran kâr marjları ama bir türlü serveti vergilendiremiyorlar. Ücretlilerin hem reel olarak geliri azaltılıyor hem de azalan gelirlerden bütçeye ‘vergi hortumu’ bağlanıyor. Bu tabloyu ‘popülizme dayanmadık’ diye savunmak çok ayıp.”

İnan Mutlu: “Kâbus yaşıyorlar”

Siyasal iktisatçı İnan Mutlu, sabit gelirli kesimlerin son beş yılda “kâbus senaryosunu” yaşadığını ifade etti. Mutlu, her ay ortalama 262 bin kişinin banka borcu yüzünden yasal takip sürecine girdiğini belirtti.

Çözüm Önerisi: Devletin Rolünü Yeniden Tanımlamak

İnan Mutlu, sorunun kemer sıkmak değil, devletin ekonomideki rolünü yeniden tanımlamak olduğunu belirtti. Gelir dağılımının düzeltilmesi, üretim ve sanayi politikalarının dış açığı azaltacak şekilde yeniden yapılandırılması ve yüksek gelir gruplarının daha fazla vergilendirilmesi gerektiğini savundu.

Related Posts

8,4 milyarlık dev katkı Türkiye’nin en yüksek barajından geldi

Artvin’in Yusufeli ilçesinde Çoruh Nehri üzerinde inşa edilen Yusufeli Barajı, üretimin başladığı 2024’ten bu yana toplam 3,1 milyar kilovatsaat elektrik üreterek milli ekonomiye yaklaşık 8,4 milyar TL katkı sağladı ..Yüksekliğiyle Türkiye’nin …

Brent petrolün varili 69,47 dolardan işlem görüyor

Brent petrolün varili 69,47 dolardan işlem görüyor

İhracatçılara taahhütlerini tamamlama için ek süre ve itiraz hakkı

Devletten vergi ve harç muafiyeti alan firmalara, ihracat taahhütlerini yerine getirmeleri için daha fazla zaman tanındı. Ceza alan şirketler ise 30 gün içinde itiraz edebilecekler.

Enflasyon, emekliye verilen farktan büyük çıktı!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 3 Temmuz’da Haziran ayı enflasyonunu açıkladı. Milyonlarca emekli ve memurun beklediği 6 aylık enflasyon farkı da belli oldu. SSK ve Bağ-Kur emeklilerine yüzde 16,67, memur ve memur emeklilerine ise yüzde 15,57 …

Dünyanın en köklü şirketi Türk devini satın aldı

İsveç merkezli Consilium Safety Group, denizcilik sektöründe faaliyet gösteren Türk firması Ares Marine’i satın aldı.

İşini gücünü bıraktı artık polise trafik cezası bildirerek para kazanıyor

İşini bıraktı ve şimdi meslektaşları, özellikle de teslimat sürücüleri tarafından hor görülmesine rağmen, kolay ve keyifli bulduğu bir şeyi yaparak çok daha fazla para kazanıyor. Kendisine ‘Streeter’ diyen New York’lu bir adam , geçimini sağlamak …