Deprem bölgesine güçlü destek: Devletten 500 Milyon dolarlık yeni finansman hamlesi

Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası’na (TKYB) 500 Milyon Dolarlık Yeni Finansman Sağlanıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın öncülüğünde yapılan girişimler sonucunda, deprem bölgesinde faaliyet gösteren işletmeler için Dünya Bankası tarafından TKYB’ye 500 milyon dolarlık yeni bir finansman paketi sağlanacak. 6 Şubat 2023’te gerçekleşen depremlerin ardından afetten etkilenen bölgelere yurt dışından finansman temini konusunda çalışmalar hız kesmeden devam ediyor.

Depremden etkilenen bölgelerde ekonomik toparlanmayı ve istihdamı artırmayı hedefleyen Kayıtlı İstihdam Yaratma Projesi kapsamında, Dünya Bankası İcra Direktörleri Kurulu tarafından onaylanarak TKYB’ye finansman sağlanmasını öngören anlaşmalar 23 Mayıs’ta imzalandı.

Yeni İstihdam Olanakları Oluşturulacak

500 milyon dolarlık finansman, Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Elazığ, Gaziantep, Hatay, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye, ve Şanlıurfa ile birlikte Batman, Bingöl, Kayseri, Mardin, Niğde, Sivas ve Tunceli gibi 7 komşu ilde faaliyet gösteren işletmelere yönlendirilecek. Bu proje sayesinde bölgedeki firmaların yatırım ve işletme sermayesi ihtiyaçlarının karşılanmasıyla mevcut istihdamın korunması ve yeni istihdam olanaklarının oluşturulması amaçlanıyor.

İmzalanan proje ile 6 Şubat depremlerinden etkilenen bölgeler için uluslararası kuruluşlardan toplam 6,4 milyar dolarlık finansman sağlanmış oldu. Bu finansmanın yaklaşık 2,4 milyar dolarlık kısmı, reel sektör ve ihracatçıların desteklenmesi amacıyla kullanılıyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomi programı çerçevesinde istihdamı artıran, katma değerli üretimi teşvik eden ve uygun koşullu finansmana erişimi sağlayan politikaları önceliklendirdiklerini vurgulayarak, “Uluslararası kuruluşlarla güçlü işbirlikleri çerçevesinde sağlanan kaynaklar, reel sektöre etkin bir şekilde yönlendirilmekte ve sürdürülebilir büyüme hedefimize katkı sağlamaktadır.” şeklinde konuştu.

Related Posts

D8 ülkeleriyle 5 yılda toplam 126,6 milyar dolarlık ticaret yapıldı

Türkiye, Gelişen 8 Ülke (D8) Teşkilatı üyesi Bangladeş, Mısır, Endonezya, İran, Malezya, Nijerya, Pakistan ve Azerbaycan ile 2020-2024 döneminde toplam 126,6 milyar dolarlık dış ticaret gerçekleştirdi.

Türk şirketten Alman bankasıyla 970 milyon liralık anlaşma

Tatlıpınar Enerji, Bursa ve Yalova’daki rüzgâr santrallerinin kapasite artırımı için Almanya menşeili Landesbank Baden-Württemberg (LBBW) ile 970 milyon TL tutarında ve 12 yıl vadeli finansman sözleşmesi imzaladığını duyurdu.

Trump, Fed Başkanı Powell’ı ‘kovmayacağını’ söyledi

ABD Başkanı Donald Trump ile Fed Başkanı Powell arasında gerilim artıyor. Faiz oranlarını düşürmediği gerekçesiyle eleştirdiği ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ı “kovmayacağını” ifade etti.

‘Yabancı yatırım yabancı olmayan Azerbaycan’a…’

Azerbaycan’ın Ticari Temsilcisi Tamerlan Teghiyev, Erzincanlı iş insanlarına seslenerek, “Türkiye’deki Ticaret Temsilcisi Ofisi olarak, Azerbaycan’a yatırım yapacaklar listesinde Türk iş insanlarının ön sıralarda yer alacağına içtenlikle inanıyoruz. Bu güçlü iş birliği hem Azerbaycan hem de Türkiye için kazan-kazan bir durum yaratmaktadır. Değerli iş insanlarına da içtenlikle başarılar diliyor, onlara Ticaret Temsilciliğimizin sloganı olan ‘Yabancı yatırım düşünüyorsanız, yabancı olmayan Azerbaycan’a gelin’ diyorum” dedi.

Gaziantep’te 150 bin kişiye istihdam sağlayacak BÜSEM’in yapımı sürüyor

Gaziantep’te 150 bin kişiye istihdam sağlaması planlanan Büyükşehir Sanayi ve Endüstri Merkezi’nin (BÜSEM) yapımı devam ediyor.

Papara hesaplarına inceleme: Bakiyelere geçici bloke geldi

Yasadışı bahis soruşturması kapsamında TMSF kayyumluğuna devredilen Papara, binlerce kullanıcıya hesaplarının incelendiğini bildirdi. Kullanıcılar hesaplarına giriş yapabiliyor ancak bakiye kullanımı geçici olarak askıya alındı. Aynı zamanda işlem limitleri günlük 10 bin TL’ye yükseltildi.