Adım sayısını artırmak neden önemli? İşte cevabı

Sydney Üniversitesi Araştırması: Günlük Adım Sayısının Sağlık Üzerindeki Etkisi

Avustralya’daki Sydney Üniversitesi’nden araştırmacılar, hareketsiz yaşamın etkilerini gözlemlemek için İngiltere Biyobankası’na katkıda bulunan 72 bin 174 gönüllünün verilerini analiz etti.

Katılımcılar, bileklerine takılan ivmeölçerlerle bir hafta boyunca attıkları adım sayısını ve oturarak geçirdikleri süreyi kaydetti. Günde ortalama 11 saatten fazla hareketsiz kalanlar ‘yüksek hareketsiz kalma süresi’ kategorisine alındı, daha az zaman hareketsiz kalanlar ise ‘düşük hareketsiz kalma süresi’ olarak sınıflandırıldı.

İlk iki yıl boyunca kötü sağlığa sahip olabilecek katılımcılar çalışmaya dahil edilmedi, bu nedenle bulguların yalnızca genel olarak sağlıklı bireyler için geçerli olduğu belirtildi.

Uzmanlar, aşırı hareketsiz yaşam tarzını dengelemek için günlük 9 bin ila 10 bin adım atmanın ideal olduğunu belirtti. Ayrıca, günlük 4 bin ila 4 bin 500 adım atıldığında sağlık faydalarının ortaya çıkmaya başladığı tespit edildi. Kardiyovasküler hastalık riskini %21, erken ölüm riskini ise %39 oranında azalttığı görüldü.

Çalışmanın başyazarı Matthew Ahmadi, araştırmanın sonuçlarıyla ilgili, “Her türlü hareketin sağlık için önemli olduğunu ve günlük adım sayısını artırmanın hareketsiz zamanın olumsuz etkilerini telafi edebileceğini” belirtti.

Related Posts

Prof. Dr. Özveren: Ani kalp ölümü her yaşta vurabilir

Prof. Dr. Özveren: Ani kalp ölümü her yaşta vurabilir

3-2-8 egzersizi göbek yağını hızlıca yakıyor

Pilates uzmanı Nonna Glaser mimarı olduğu “3-2-8” antrenman yönteminin göbek yağlarından en hızlı kurtulma yolu olduğunu belirtiyor. Peki, 3-2-8” antrenman yöntemi nasıl çalışıyor?

Menenjit vakalarının takip edilmediğini belirten Dr. Kırımlı: Çocuklarımız ölmesin

Türkiye’de “menenjit” nedeniyle iki haftada iki çocuk yaşamını yitirdi. Uzmanlar, menenjit aşısının aşı takvimine alması için Sağlık Bakanlığı’na uyarılarda bulunurken menenjitin bulaşıcı ve hızla kötüleşen bir hastalık olduğunu belirtti.

Optisyenlerden sahte güneş gözlüğü uyarısı

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte güneş gözlüğü kullanımı artarken, uzmanlar vatandaşları sahte ve kalitesiz gözlükler konusunda uyardı.

Uzmanından kritik uyarı: ‘Saç dökülmesi ilerlediyse, ilaçlar etkili olmaz’

Dr. Mehmet Erdoğan, “Saç dökülmesi yaşayan bireyler genellikle ilaçlarla dökülmeyi yavaşlatmaya çalışır. Ancak, bu ilaçların etkisi kişiden kişiye değişebilir ve uzun vadeli kullanım gerektirebilir. Saç dökülmesinin erken evrelerinde, ilaçlar saçların korunmasına yardımcı olabilir. Ancak, dökülme belirli bir seviyeye ulaştığında, bu ilaçlar kaybedilen saçları geri getirmez. Saç ekimi, dökülen bölgelerde kalıcı bir çözüm sunmanın tek yoludur” dedi.

Kusma, kanama ve karın şişliğiniz varsa dikkat!

Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Alper Sözütek, dünyada 3’üncü sıklıkta görülen kolorektal kanser vakalarının bölgede 20’li yaşlara kadar indiğine dikkati çekip, “Tuvalet alışkanlığında değişiklik, bulantı, kusma, kanama, karın şişliği gibi durumlar bir anda beliriyorsa ve özellikle 40 yaş üzerindeyseniz; kolorektal kanser ön tanısına sahipsiniz diyebilirim” dedi.