Alzheimer riskini artıran yeni genetik varyant tespit edildi

Yaşlı Erkeklerde Görülen Genetik Varyant Demans Riskini Artırabilir

Yapılan yeni bir araştırma, yaşlı erkeklerde sıkça görülen bir genetik varyantın demans riskini önemli ölçüde artırabileceğini ortaya koydu. ABD ve Avustralya’da yürütülen çalışmada, kalp-damar hastalığı, demans ya da bilişsel gerileme öyküsü olmayan yaşlı bireylerin verileri incelendi.

Araştırmacılar, Avrupa kökenli 70 yaş ve üzeri 12 binden fazla Avustralyalı üzerinde HFE genindeki varyantlara odaklandı. Bu gen, vücuttaki demir seviyelerini düzenlemede önemli bir rol oynamaktadır.

Özellikle ‘H63D’ adlı varyantın iki kopyasına sahip erkek bireylerde, demans riskinin 2,39 kat daha yüksek olduğu belirlendi. Bu risk artışı sadece erkeklerde gözlenirken, kadınlarda benzer bir ilişki bulunamadı.

Araştırmaya göre bu genetik yapı, vücutta aşırı demir birikmesine yol açabilen ‘hemochromatosis’ adı verilen bir duruma neden olabilmektedir. Bu durum da karaciğer sirozu, karaciğer kanseri, kas-iskelet sistemi sorunları ve demans gibi hastalıklarla ilişkilendirilmektedir.

Related Posts

Uzmanı uyardı: Yoğun ve uzun süren adet kanamaları rahim poliplerinin habercisi olabilir!

Uzmanı uyardı: Yoğun ve uzun süren adet kanamaları rahim poliplerinin habercisi olabilir!

‘4 hekimden 3’ü gelirinden memnun değil’

Ankara Tabip Odası Hekim Profil Araştırması’nın ön değerlendirme toplantısı yapıldı. Raporun ön değerlendirme sonucuna göre her dört hekimden sadece biri gelirinden memnun.

Sinsice ilerliyor: Bacak ve kollardaki bu değişikliklere dikkat!

Lenfödem hastalığı sinsi ilerliyor ve geç tanı konduğunda tedavisi zorlaşıyor. Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Deniz Çevirme, lenfödemin belirtileri ve erken teşhisin önemi hakkında uyarılarda bulundu.

Anoreksiya nasıl bir hastalık, anoreksiya hastalığının tedavisi yok mu?

Anoreksiya nevroza ile mücadele eden Nihal Candan, 23 kiloya kadar düşen bedeniyle verdiği yaşam savaşını kaybetti. 30 yaşındaki Candan, hayatını kaybetti.

Türkiye’de her 5 çocuktan 1’i fazla kilolu

Ankara’da lise öğrencisi Mahmut Baloğlu (17) Ankara Bilkent Şehir Hastanesi Çocuk Obezite Merkezi’nde 6 ayda 30 kilo vererek 163 kilodan 133 kiloya düştü.

Dört yıl sonra oksijen cihazı olmadan ilk nefes

Akciğer sertleşmesi nedeniyle yaklaşık 4 yıl boyunca günün 24 saati oksijen cihazına bağlı yaşayan 41 yaşındaki Şehnaz Kanat, geçirdiği akciğer nakli operasyonuyla sağlığına kavuştu. Kanat, “Son bir ay ise ameliyat olacağım güne kadar cihaza bağlıydım. Mayıs ayında müthiş bir haber geldi. 12,5 saat süren bir ameliyat sürecinden sonra rahat nefes almaya başladım” dedi.