TMMOB İç Mimarlar Odası’ndan Bolu’daki otel faciasıyla ilgili açıklama

Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde Yangın: TMMOB İç Mimarlar Odası Değerlendirmesi

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İç Mimarlar Odası Genel Başkanı Emrah Kaymak, Bolu Kartalkaya Kayak Merkezi’nde yaşanan yangın hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Kaymak, bölgedeki otellerin yapısal sorunlarına dikkat çekerek, “Otellere dışarıdan bakıldığında ahşap gibi dayanıksız malzemeler kullanıldığını görebiliyoruz. Bu durum, yönetmeliklerin doğru uygulanıp uygulanmadığını ve yeterliliğini sorgulamamıza sebep oluyor. Meslek odamız daha önce afetlerde yaptığı tespitlerle bu konuya dikkat çekmişti. Bilim ve teknolojiyi ilerletmek için yerel ve merkezi yönetimlerin meslek odalarıyla iş birliği yapması gerekmektedir” şeklinde konuştu.

“Otelin Ruhsatını Kültür ve Turizm Bakanlığı Veriyor”

Kaymak, otelin ruhsatının Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından verildiğini hatırlatarak, konuyla ilgili şu ifadeleri kullandı:

  • İmar mevzuatını yerel yönetimlerin uyguladığını söyleyen Kaymak, bu durumun bir çelişki yarattığını belirtti. Özel mekanlarda, yerel yönetimlerle iş birliği içinde sorunlara çözüm üretilmesi gerektiğini vurguladı.
  • İç mekanların tasarım sürecinde yangın önlemlerine ve güvenliğe dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Kaymak, iç mimarlık projelerinin farklı disiplinlerin katkılarıyla yapıldığını ifade etti.
  • Yapılarda kullanılan malzemelerin seçimi, tasarımın önemi ve yangın güvenlik sistemlerinin düzenli olarak kontrol edilmesi gerektiğine dikkat çekti.

“İç Mekan Tasarımlarında Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar”

İç mimari projelerin kalitesizliğinin can kaybına sebep olabileceğini belirten Kaymak, yangın önlemlerinin titizlikle incelenmesi gerektiğini söyledi. Otelde yangın dolaplarının yerleştirilme şekli, erken uyarı sistemlerinin işleyişi ve periyodik kontrollerin önemi üzerinde durdu.

“İç Mimarlık Projelerine Zorunluluk Getirilmeli”

Geçmişte yaşanan acı olaylardan ders çıkarılması gerektiğini ifade eden Kaymak, iç mimari projelerin zorunlu olması gerektiğini yetkililere ilettiklerini belirtti. Bu konuda hazırladıkları taslağı Danıştay’a taşıdıklarını ve havalimanları gibi büyük yapılar için iç mimari projelerin zorunlu hale getirilmesini istediklerini söyledi.

Çalışmalarının sonuca ulaşması için yıllarca mahkeme süreçlerinin beklediğini belirten Kaymak, kamuoyunu bu konuda duyarlı olmaya çağırdı ve benzer acı olayların yaşanmamasını temenni etti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir